joi, 27 august 2009

Loteria Nationala...

Uitati ce mi s-a intamplat. Am gasit, din intamplare, pe net un articol, care zicea ca pentru a castiga la loto, trebuie sa te uiti in arhiva si sa vezi care numere apar cel mai des. Toate bune pana acum. Am intrat pe site-ul loteriei romane si am intrat la arhiva 6/49. Am dat pe anul '98, luna ianuarie. Acolo surpriza! Erau la premiul intai deja din a 2-a saptamana castigatori, 11! Si mai erau castiguri pe luna ianuarie la premiul 1. Ma uit si am observat ca pana in ianuarie 2000, exista castigator aproape la fiecare extragere (cam la trei sferturi din ele, la unele chiar si 5 la premiul I). Incepand cu mileniul al II-lea, castigurile devin atat de rare....ca deja, dupa fiecare extragere, nu intrebam daca am castigat, ci cat e premiul pe saptamana viitoare :)) .

Am facut niste cautari pe net, si uitati ce am aflat. Dupa ce potul a atins 10 mil. de euro anul trecut in decembrie, au inceput unele anchete ale oamenilor cu privire la corectitudinea jocului. Directoarea de la loteria romana a fost invitata la OTV si s-a scapat, pronuntand numele firmei de la care si-au cumparat bilele: "Editec". Asta a dus la niste descperiri interesante:


Pe site-ul companiei puteti afla ca in interiorul fiecarei bile din cele 49 exista o tablita de indentificare cu un cod format din 22 cifre, asa numitul ARS , cod ce este citit de suflanta si apare automat in calculator! Deasemenea, toate cele 49 de bile trebuie sa apartina aceluiasi set se bile. In caz ca, una sau mai multe bile apartin unui alt set de bile, acestea nu sunt recunoscute de suflanta! (cu alte cuvinte, nu pot fi extrase la "loterie").
Fiecare bila inainte de a fi introdusa in suflanta trebuie sa fie verificata cu sistemul producatorului. Acesta are 3 inele prin care trebuie sa treaca fiecare bila. Primul inel "citeste" bila sa fie din acelasi set cu celelalte, inelul al doilea verifica dimensiunile si al treilea greutatea! Acuma. Ce a pezentat Loteria Romana? Mai multe televiziuni au aratat cum se cantaresc bilele. Cu un cantar, obisnuit, de bijutier!!! Si atunci se nasc mai multe intrebari. De ce asa si nu cu aparatul producatorului, care evident, le-a fost livrat impreuna cu suflanta? De ce nu a fost prezentat si acest sistem? De ce nu s-a mentionat ca suflanta poate identifica orice bila?Au ceva de ascuns?

In momentul cand bila trece prin primul inel al sistemului de verificare, pe calculator apar anul fabricatiei, culoarea si alte chestii din astea (ca si in imaginea de mai sus). Atentie! Daca bila nu face parte din acelasi set cu celelalte nu poate trece de primul inel! Loteria Romana a aratat ca are doua seturi de bile. Deci daca sa spunem in suflanata sunt introduse 6 bile din setul 1 si 43 din setul 2, cele 43 de bile din setul 2 nu au nici o sansa sa iasa, pt ca nu sunt recunoscute de suflanta!
Pana acum ar fi de ajuns pentru toti, dar in cartea tehnica a producatorului scrie ca jocul poate fi manipulat de soft!
Cu alte cuvinte masinaria asta poate juca corect sau nu, in functie de cum decide Loteria Nationala ! Asta poate ca explica mai bine de ce poturile mari din istoria loteriei s-au castigat doar in momente de sarbatoare (alegeri, Paste, Craciun sau Revelion)!

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE
CATEDRA DE CONTABILIATE, AUDIT SI CONTOL DE GESTIUNE
Lect.univ.dr. STÃNILÃ GEORGIANA OANA

Un comentariu:

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)