vineri, 28 august 2009

Problema lui Osama bin Laden


La adresa asta o sa gasiti un documentar din 2008, cu titlul "Totusi, unde e Osama bin Laden" (din pacate, filmuletul e pe engleza). Ideea principala este urmatoarea: personajul principal, Morgan Spurlock, urmeaza sa devina tata, insa el isi doreste ca copilul sau sa creasca intr-o lume sigura. Pentru asta, se decide sa faca "ca si in filmele de actiune cu buget redus". Cu alte cuvinte, el singur va merge in lume si il va prinde pe bin Laden "inainte de generic".
Intreprinde o calatorie in o gramada de tari cu o populatie musulmana semnificativa (Egipt, Maroc, Arabia Saudita etc.). Dupa toate cercetarile, afla ca cea mai posibila ascunzatoare a teroristului nr. 1 a lumii se afla in Pakistan. Cand ajunge la granita cu aceasta tara, se decide sa se intoarca. Motivul? Degeaba scapa lumea de Osama bin Laden, deoarece atata timp cat in aceste tari, scolile arata ca si ruinele antice, spitalele sunt legende din vestul indepartat, saracia este o stire de zi cu zi, iar libertatea de exprimare este mitul suprem, problema adevarata nu este rezolvata!
Ce putem face noi, ca simpli cetateni ai unei tari civilizate, pentru a rezolva aceste probleme care afecteaza o lume intreaga? Sa fim un exemplu demn de urmat pentru intreaga civilizatie in ceea ce priveste o natiune civilizata. Ce inseamna asta? Simplu:
Cand mananc ceva si am ramas cu un ambalaj, nu il arunc la intamplare, pentru ca "toata lumea o face, nu voi rezolva problema oprindu-ma eu" (ba da, o rezolvi. tu dai un exemplu pentru altul, care da pentru altul si tot asa vom deveni o tara mai curata), "e in padure, nu am unde arunca sau nu conteaza" (ba conteaza! daca nu ai unde, adu-ti o plasa cu tine si pune-le acolo ca sa le arunci acasa sau undeva intr-un loc amenajat...) sau alte fraza de gen.
Nu scuipi flegma pe jos! Ai auzit de servetele? (in ziua de azi nu mai sunt asa de scumpe!!!).
Cred ca fiecare dintre noi se poate gandi la alte lucruri care le poate face pentru a se civiliza putin. Daca nu iti pasa de ceilalti, atunci ce zici de propriul copil, ruda apropiata de care iti pasa etc. care ar vrea sa traiasca intr-o lume sigura si civilizata? Cred ca ar trebuim sa meditam toti la asta...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)