luni, 21 septembrie 2009

Batoanele de slabit pot ingrasa!

Persoanele care apelează la suplimentele pentru slăbit riscă să acumuleze kilograme în plus, dacă le asociază cu mese bogate. În cel mai fericit caz, poţi slăbi 1-2 kg, spun nutriţioniştii

Batoanele pentru slăbit nu ajută la pierderea kilogramelor nedorite şi, mai mult, pot chiar îngrăşa, dacă sunt asociate unor mese copioase. „Dacă mănânci mult la mesele principale şi mai introduci şi aceste batoane în alimentaţie, atunci te poţi chiar îngrăşa”, atrage atenţia dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO. Referindu-se la compoziţia acestor suplimente alimentare, specialistul spune că batoanele pentru slăbit conţin cereale, zaharuri şi grăsimi (în special margarină, în cazul celor cu înveliş de ciocolată) plus un concentrat proteic. Totuşi, consumul lor pare să nu dăuneze. „Ele sunt ca nişte napolitane. Nu fac rău, dar trebuie privite mai mult ca un aliment, şi nu ca un produs pentru slăbit”, atenţionează nutriţionistul Damian.

În ceea ce priveşte batoanele cu carnitină (supliment nutritiv utilizat, în special, de către sportivi), care promit, la rândul lor, o slăbire sigură, medicul este cam sceptic. „Studiile realizate de specialişti în domeniu arată că acest aminoacid, carnitina, are o valoare incertă pentru scăderea în greutate”, subliniază dr. Şerban Damian.

Batoanele sunt doar gustări

În plus, specialistul spune că aceste batoane, contrar etichetei, nu ar trebui să înlocuiască o masă, ci doar o gustare. Mesele principale ale zilei ar trebui să includă o alimentaţie variată şi echilibrată, iar suplimentul nutritiv poate constitui o gustare. „Se poate apela la acest baton, o dată sau de două ori pe zi, atunci când suntem la serviciu şi mai sunt câteva ore până luăm prânzul. Totuşi, atenţionează medicul, nu este indicat să mâncăm zilnic astfel de suplimente. Alimentaţia trebuie diversificată”, conchide dr. Şerban Damian.

Batoanele nu prea dau senzaţia de saţietate

În cel mai bun caz, cei care recurg la batoanele de slăbit, pot pierde numai câteva kilograme. Totul depinde, însă, de cât de mult vor să slăbească persoanele respective şi de masa lor corporală. „Se spune că aceste suplimente dau saţietate. Dacă o persoană a depăşit cu mult greutatea normală şi vrea să slăbească 10-15 kilograme, degeaba va înlocui o masă cu un baton de slăbit, pentru că produsul nu-i va oferi o saţietate puternică. O astfel de persoană are nevoie de o masă copioasă pentru a se sătura. În schimb, pe o persoană cu o greutate moderată, care doreşte să slăbească doar câteva kilograme, batoanele o pot ajuta să dea jos unu-două kilograme”, explică dr. Ioana Diana Dima, medic nutriţionist. Specialistul spune că aceste suplimente proteice conţin fibre, au un anumit număr de calorii şi ar trebui să suplinească o masă, însă nu prea dau senzaţia de saţietate. „Este, mai mult, o dezamăgire”, concluzionează medicul Dima. Şi suplimentele proteice pentru sportivi au dezavantaje. „Acestea au efect doar pe perioada de timp pe care sunt administrate”, subliniază dr. Ioana Dima.

Un alt sfat pe care îl oferă nutriţionistul celor care doresc să slăbească este acela de a nu lua vitamine în această perioadă, chiar dacă regimul este mai sărac în calorii. Vitaminele, spune specialistul, trebuie luate numai atunci când în organism există un deficit dintr-un anume element mineral ori în perioadele de stres intelectual sau fizic. „Vitaminele administrate pe perioada dietelor pot să crească pofta de mâncare”, atenţionează medicul Ioana Dima.

În afară de batoanele pentru slăbit, alte produse care promit scăderea în greutate sunt ceaiurile depurative, capsulele cu suplimente alimentare sau pudrele proteice care stau la baza preparării shake-urilor pentru slăbit.
Sursa: gandul

Nu-i asa ca nu v-ati asteptat la asta? :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)