luni, 21 septembrie 2009

Gata cu pericolul asteroizilor

Schiţele pentru fabricarea unui dispozitiv spaţial ce ar putea să devieze traiectoria asteroizilor de mari dimensiuni pentru a se evita o coliziune cu Terra au fost concepute de o echipă de cercetători britanici, informează bbc.co.uk.

Un "tractor" spaţial cu o greutate de peste 10 tone ar putea să devieze de pe traiectoria de coliziune orice asteroid din univers, cu mulţi ani înainte ca o potenţială ciocnire cu Terra să aibă loc.

Acest dispozitiv spaţial, care se bazează pe forţa gravitaţională, este conceput de compania spaţială EADS Astrium. Proiectul se află încă într-un stadiu incipient, iar reprezentanţii acestei companii britanice au declarat că nu au fabricat deocamdată prototipul.

Reprezentanţii NASA, prin Near Earth Object Programme, au anunţat că au monitorizat până în prezent 1.068 de "asteroizi potenţial periculoşi", însă estimează că numărul acestora în spaţiu este mult mai mare.

Ideea unui "tractor" spaţial aparţine astronauţilor americani Edward Lu şi Stanley Love, a explicat Ralph Cordey, directorul companiei EADS Astrium.

Deşi a crezut la început că este doar o idee fantezistă, el şi-a reconsiderat poziţia faţă de acest proiect după ce a studiat mai multe probleme tehnice, inclusiv cele legate de dimensiunea acestui vehicul spaţial şi metodele de propulsare, declarând, în cele din urmă, că proiectul este realizabil.

"Tractorul" spaţial ar urma să intercepteze asteroidul la o distanţă de doar 48 de metri în faţa acestuia şi să exercite o mică forţă gravitaţională asupra lui, tractând astfel asteroidul pe o nouă orbită şi evitând, implicit, coliziunea cu Terra.

Acest dispozitiv ar putea să fie alimentat cu energia furnizată de mai multe panouri solare.

Totuşi, dispozitivul ar trebui să fie lansat cu cel puţin 15 ani înaintea unei eventuale coliziuni, iar o echipă de specialişti va trebui să monitorizeze întreaga operaţiune de la sol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)