luni, 21 septembrie 2009

John of God

I se spune Joao de Deus sau John of God. Un personaj misterios, care pretinde a fi "unealta" lui Dumnezeu pe Pamant. Un om care si-a construit faima de a vindeca boli incurabile.

Personaj misterios si controversat, brazilianul taie pe viu, fara durere si face operatii invizibile, pretinzand ca poate vindeca boli incurabile. Marturiile unora care au trecut pe la el par sa-i confirme spusele. Dar a apela la un vindecator, chiar si dupa ce medicina moderna a dat gres, este o eroare, spun medicii.

Pentru cei care nu mai au speranta, Joao de Deus nu e capatul de drum, ci inceputul: de la el, din indepartata Brazilie, ei asteapta sa primeasca speranta in ziua de maine.

Toti cei care ajung la Abadiania, in Brazilia, vin cu un singur gand: ca tot ceea ce se spune despre John of God este adevarat. Ca toate marturiile pe care le-au citit sau auzit sunt reale. Ca vindecarile miraculoase chiar se intampla in fiecare zi, de sute de ori pe zi si ca ei vor fi printre cei atinsi de noroc.

Centrul din Abadiania este locul unui pelerinaj permanent. Oameni veniti din toate colturile lumii, toti imbracati in alb, asa cum cere mediumul, abia asteapta sa-ti povesteasca tot ce au vazut, ce au auzit si, mai ales, au trait. Aceste marturii sunt cele care i-au atras pe romani in acest loc: simplul fapt ca oameni bolnavi ca si ei pot garanta pentru puterile supraomenesti ale lui Joao de Deus este deja ca o promisiune ca n-au venit degeaba.

In Casa de Dom Inacio, centrul brazilian in care poate fi intalnit John of God, cozile sunt lungi, dar asteptarea nu pare sa oboseasca sau sa enerveze pe nimeni. Oamenii nu se inghesuie, nu se calca in picioare, nu devin necivilizati. Dimpotriva, par uniti in astepare, sunt comunicativi si deschisi.

In sala domneste o atmosfera calma si pe fiecare fata se citeste optimismul insuflat oamenilor si de increderea absoluta pe care o au in Joao de Deus, dar si de rugaciunile rostite permanent, la microfon, de voluntari ai casei. E prima constatare socanta pe care o poate face orice observator rece: ca desi toti sunt bolnavi, aproape nici un chip nu e inecat in suferinta. Au venit aici manati de speranta, asa ca nimeni nu indrazneste sa-si piarda increderea.

Doar doua-trei interventii au loc intr-o zi. Unii bolnavi cer ei insisi sa fie taiati, sperand ca astfel se vor vindeca mai repede. Pe altii ii alege John of God, pe criterii care raman un mister. Interventiile nu le produc durere celor operati si nici hemoragii. Dimpotriva, rana sangereaza putin si se inchide repede, fara complicatii, desi instrumentele sunt sterilizate doar in apa energizata, spun voluntarii care lucreaza pentru medium.

Celelalte interventii sunt invizibile. Bolnavii intra intr-o transa spirituala si nu sunt atinsi de nimeni, desi cei mai multi spun ca au simtit ca maini invizibile lucreaza asupra locului in care au tumora. Putini sceptici ajung la usa lui John of God si chiar si cei care au o umbra de indoiala in suflet pleaca din Abadiania convinsi, sustin cei care stau de ani buni in preajma mediumului.

Tocmai de aceea, romanii care au ajuns la el au venit incredintati ca Dumnezeu, prin mana mediumului brazilian, va face pentru ei un miracol.

Probabil ca, spun medicii, nu puterile supranaturale ale mediumului, ci aceasta convingere a oamenilor ca sunt in fata unor miracole explica vindecarile din Abadiania.
In zona Abadiania, credinta in medium e atat de mare, incat oamenii isi aduc inclusiv rudele aflate in coma, in speranta ca se vor intoarce la viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)