joi, 17 septembrie 2009

Pentagonul

Pun pariu ca toti ati auzit acest nume cel putin o data in viata (daca nu inseamna ca esti in top 3 cei mai izolati oameni din lume, deoarece pana si calugarii tibetani stiu ce e ala Pentagon!). Intreabarea care se pune acum este daca stiti cu adevarat ce inseamna? Bineinteles, toti va ganditi acum la cladirea aia din Washington si aveti dreptate, despre asta va voi vorbi in acest post. Totusi, in caz ca nu tineti minte de la scoala, un pentagon este si o figura geometrica cu 5 laturi.
Mareata cladire a Pentagonului este sediu central al Departamentului Apararii din SUA si una dintre cele mai mari cladiri de birouri din lume. Este de două ori mai mare decât Merchandise Mart din Chicago şi are o suprafaţă folosibilă de trei ori mai mare decât cea a Empire State Building din New York. Capitoliul Naţional (the National Capitol) ar încăpea în oricare dintre cele cinci secţiuni ale clădirii. Există puţini americani care să nu ştie de Pentagon. Dintre aceştia, mulţi urmăresc ştirile despre proiectele de apărare iniţiate în această clădire.

În fapt, Pentagonul este un oraş în sine. Aproximativ 23.000 de angajaţi, cadre militare şi civili, contribuie la planificare şi execuţia planurilor de apărare a SUA. Aceştia vin zilnic din Washington, D.C. şi din suburbiile oraşului, folosind cei peste 45 km de drumuri de acces, încorporând benzi expres pentru autobuze şi unul dintre cele mai noi sisteme de metrou din ţară. Anagjaţii parchează zilnic 8.770 de maşini în 16 parcări răspândite printre cei 200 de ari de gazon; folosesc 131 de rânduri de scări şi 19 scări rulante pentru a ajunge la birouri care ocupă 338.879 de metri pătraţi. În interiorul clădirii, angajaţii au la dispoziţie 4.200 de ceasuri, beau apă din 691 de cişmele, folosesc 284 de toalete, consumă 4.500 de căni de cafea şi 6.800 de băuturi răcoritoare servite de personalul de 230 de oameni de la un restaurant, două cantine şi şapte baruri, înclusiv unul în aer liber. Serviciile tip restaurant sunt contractate de către Pentagon cu o companie privată, civilă.

Cei 165.000 km de cablu telefonic conectează zilnic peste 200.000 de apeluri telefonice. Oficiul poştal militar procesează lunar 1.200.000 de articole de corespondenţă. O varietate de biblioteci deservesc munca şi activitatea de cercetare a personalului. Doar una dintre ele, Biblioteca Armatei, oferă 300.000 de publicaţii şi 1.700 de periodice în diferite limbi de circulaţie.

Chiar şi fără ocupanţi, mobilier şi decoraţii, edificiul rămâne o structură extraordinară. Construită în primii ani ai celui de-al doilea război mondial, Pentagonul este considerat în continuare ca fiind una dintre cele mai eficiente clădiri cu birouri din lume. În pofida celor aproape 29 km de coridoare, deplasarea între oricare două puncte din clădire nu necesită niciodată mai mult de şapte minute.

Înainte de construcţie, actuala locaţie a Pentagonului era acoperită de mlaştini şi gropi de gunoi. La fundaţia clădirii s-au folosit 5,5 milioane de metri cubi de pământ şi 41.492 prefabricate de beton. În plus, 680.000 de tone de nisip şi pietriş, dragate din râul Potomac, aflat în apropiere, au fost transformate în 435.000 de metri cubi de beton şi folosite la crearea formei actuale a Pentagonului. Edificiul a fost ridicat cu costuri de circa 83 de milioane de dolari, construcţia realizându-se în timp record, în mai puţin de 16 luni, fiind terminată pe 15 ianuarie 1943. Astfel au fost integrate 17 dintre fostele clădiri ale Ministerului de Război, permiţând recuperarea investiţiei în decursul următorilor şapte ani.

Este cu adevarat o cladire fascinanta si proiectele derulate in interiorul ei sunt un mister!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)