sâmbătă, 24 octombrie 2009

Lilith-peronaj obscur

Conform Cabalei si mitologiei evreilor mai ales, Lilith si Adam au fost primii oameni ("Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut dupa chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut" - Geneza 1:27). Ce a cauzat-o pe Lilith sa se revolte impotriva lui Dumnezeu si sa plece din Eden nu se stie exact. Se crede ca in timp ce cei doi faceau dragoste (deoarece Adam s-a casatorit cu ea, nemaivrand sa se cupleze cu animalele), ea nu vroia sa stea dedesubt, cerand egalitate intre sexe, ceea ce nu i-a fost acceptat (asta pare mai degraba o inventie postcrestina, decat ceva crezut din antichitate, mai ales ca unii zic ca erau frati gemeni, iar astfel se arata clar ca, la inceput, relatiile incestuoase erau permise...). Pe urma, Dumnezeu a trimis 3 ingeri dupa ea, ca sa o aduca inapoi. Nu a acceptat, inca chiar i-a blestemat. In timp ce se ascundea pe la Mare Rosie, devenise amanta demonilor si nascuse cate 100 de copii pe zi. Altceva zice mitologia musulmana, care afirma ca tatal copiilor a fost Satan insusi. Ingerii au amenintat-o ca Dumnezeu ii va omora toti copiii, daca nu se intoarce. Refuza din nou, asa ca Eva este creata, iar copiii lui Lilith sunt ucisi. Se crede ca de aceea urmareste sa ia viata copiiilor nou-nascuti. Totusi, a fost pusa sa jure ca va lasa sugarii in pace, daca se va gasi asupra lor amulete de protectie (care se foloseau pana in secolul al XVIII-lea!!!).
Aceste amulete se asezau deseori in cele patru colturi ale camerei in care dormeau nou-nascutii si aveau menirea sa-i apere pe acestia si pe mamele lor. Uneori se trasa un cerc magic in jurul patului nou-nascutului, cerc pe care se scriau numele a trei ingeri insotite de cuvintele : ” Alungata sa fie Lilith ” sau ” Fereste acest copil de tot raul“.
Daca un copil radea in somn, era semn ca Lilith se afla in preajma. Se credea ca un bobarnac usor pe nasul copilului facea ca Lillith sa dispara.
Se considera ca visele erotice ale barbatilor sunt cauzate de ea. Polutiile reprezinta metoda ei de a face rost de sperma pentru a ramane insarcinata.

Alta varianta ar fi ca a pronuntat numele interzis al lui YHWH (ceea ce e mai degraba o inventie a unor evrei, menita sa sperie noile generatii si sa descrediteze crestinii). Cert este ca Eva a fost facuta pe urma din coasta lui Adam, ca sa-i fie supusa lui. Sarpele care a ispitit-o pe Eva nu a fost Lucifer, ci Lilith, geloasa pe noua partenera a fostului ei sot! Cum ea nu a mancat niciodata din marul cunoasterii binelui si raului, are viata infinita. Nu este atinsa de moarte, ca si restul dintre noi...In acelasi timp, ea traieste intr-o lume superioara, de neperceput cu simturile noastre "conventionale".
Unul dintre misterele biblice, anume "Cu cine s-a imperecheat Cain?", este considerat ca fiind aceasta entitate. Din Cain si Lilith s-au nascut Nefilimii (dupa unii vampiri si demoni), care s-au reprodus cu fiicele omului (literar, ale lui Adam!)-Geneza 6:4.
Se speculeaza ca, de-a lungul istoriei, se identifica cu alte personaje din mitologiile lumii: Regina din Sheba, Elena din Troia, Lenith a etruscilor (care asteapta la poarta de dincolo, imrepuna cu alti doi, sufletele mortilor), sora lui Iris (daca nu gresesc) la egipteni, Lamia la greci (povestea Lamiei este izbitor de asemanatoare cu cea din mitologia evreiasca) sau, tot la greci, Echidina (jumatate femeie-jumatate sarpe, sotia Marelui Demon, Tifon...in Evul Mediu, Lilith era considerata fie mama lui Satan, mai sus e sotia lui Lucifer) si cred ca lista mai poate continua!
Adeptii teoriei ca ea a existat aduc ca si intarire urmatorul pasaj din Isaia (34:14):"Fiarele din pustie se vor întâlni acolo cu câinii sălbatici, şi ţapii păroşi se vor chema unii pe alţii. Acolo îşi va avea locuinţa năluca nopţii (Lilith?), şi îşi va găsi un loc de odihnă."
De ce totusi atat de putin? Se crede ca Biblia nu a scapat necenzurata de-a lungul timpului, deci aceste capitole din Geneza au fost scoase din ea. Pentru sustinerea acestui lucru (mai ales ca el trebuia sa apara in Geneza), un verset din Coran este adus (aprox.):"Si voi, care ati scos atat de mult din cartile lui Moise (primele 5 ale Vechiului Testament)..."
Pentru cei care zic ca Coranul este o mare minciuna, doar o scriere a unui negustor analfabet cu imaginatie, ii provoc sa comenteze critic aceasta stire, care a cauzat multe certuri printre cei care au vazut-o...

Putem, in concluzie, sa consideram ca toate mitologiile lumii isi au bazele intr-o mitologie antica, pierduta. Mie imi place sa cred ca este cea a atlantilor (chiar daca nu o consider mitologie, mai degraba coletie de legende pe aia...).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)