luni, 26 octombrie 2009

Moartea

O parte semnificativa dintre oameni considera ca dupa moarte nu mai exista absolut nimic. In acest articol o sa privesc procesul fiziologic al mortii, din prispa mai multor religii ale diverselor popoare ale lumii.

I.Crestinism: aici se considera considera ca dupa ce functiile vitale se opresc, in aproximativ 15-20 de minute, sufletul se detaseaza de corp. Dupa aceea, el isi asteapta randul sa fie judecat. In traditia crestina, la aprox. 40 de zile dupa moarte (Nota: daca zic traditie, inseamna ca asa se crede, desi nu are niciun fel de suport biblic). Altfel zis, se pun in balanta faptele tale bune cu cele rele si se decide daca mergi in Rai (Paradis) sau in Iad (Infern sau, la evrei, Sheol/Locuinta Mortilor). In biserica catolica mai exista si un al treilea loc, aflat intre cele doua, numit Purgatoriu. Acolo merg sufletele care nu vor arde o eternitate in iad, ci la A doua Judecata (uneori mai devreme) vor ajunge in Rai. In biserica ortodoxa, purgatoriul reprezinta niste scari ale iadului, mai apropiate de rai. In orice caz, asta nu e o problema prea mare. Baza acestui fragment reprezinta si credinta cultelor protestante si neoprotestante.
II. Iudaism: pana la punctul mortii, cam ca si mai sus. De acolo, ei considera ca toate sufeletele bune stau Locuinta Mortilor (asteptand Mantuitorul care sa deschida Portile Raiului), iar cele rele in Iad/Sheol.
III: Islamismul: am gasit pe internet un minunat articol care descrie aceasta intamplare, asa ca nu mai are rost sa o "reeditez".
IV. Buddhismul: in aceasta religie fascinanta, se zice ca dupa moarte, devi un suflet liber, dincolo de realitatea noastra materiala si legata de chinuri. Nici vorba de Rai/Iad, doar libertate. Totusi, exista un avertisment: o sa vezi in fata ta, ca un film, niste imagini in care o pereche de animale sau oameni concep o progenitura. Nu te atasa de niciun cuplu, deoarece te vei reincarna in copilul lor. De-a dreptul fascinanti acesti oameni.
V. Egiptenii antici: pentru ei, totul era destul de simplu. O sa dau niste citate din cartea lor sfanta. "Într-adevăr, lungi au fost zilele şederii mele / Printre umbrele din Trecut… / Printre Spiritele Vârstelor bătrâne… / încă din zorii Timpurilor, fără oprire… /…Am străbătut ciclul de Metamorfoze… / O, voi, Suflete Perfecte, aflaţi! Unul de-al vostru eu sunt! / Căci cunosc Spiritele divine din Heliopolis! / Cu adevărat, însăşi înţelepciunii Marelui Văzător
Prin înţelepciunea mea ascunsă, îi sunt superior! / …Moştenitor al Moştenitorului său, Marele Văzător / Devine Preot-Văzător în Heliopolis." Asta se traduce cam asa: fiecare suflet se reincarneaza pe pamant pana devin un Sfulet Perfect. Ele se impart in Suflete Vechi (cu mai multe reincarnari) suflete, sa le numim asa, novice. Maria Genescu, cea care le-a tradus scripturile pe romana, a descifrat astfel: „Egiptenii au fost primii care au afirmat că sufletul este nemuritor şi că, după moartea trupului, cunoaşte alte forme de viaţă… El revine într-un corp omenesc într-o altă existenţă. Ciclul de reîncarnare se reia la 3.000 de ani.” Asta ar putea fi motivul pentru care isi mumificau mumiile: sa fie trupuri pregatite pentru viitoarele lor reincarnari.
Nu cred ca mai are rost sa merg mai departe cu perspectiva civilizatiilor antice, deoarece se asemeamana foarte mult. O sa ma indrept catre altele mai noi:
VI. Darwinismul: acesta reprezinta o forma a ateismului, care sustine teza lui Charles Darwin, conform careia omul este o simpla rezultatul unui sir de coincidente. Coincidente foarte greu de intamplat doar una, dar ele au avut loc totusi. Dumnezeu este o notiune primitiva. Eu nu sunt in masura sa-i judec, dar o sa citez 2 vorbe de-a lui Einstein: "Coincidenta este metoda lui Dumnezeu de a ramana anonim" si "Religia fara stiinta poate fi oarba, dar stiinta fara religie e o nebunie".
VII. Raelismul: o alta forma a ateismului, care sustine marturiile lui Claude Vorilhon. Aici o sa ma limitez stric la moarte, pentru mai multe detalii, va invit sa cititi acest articol. Ei considera ca dupa moarte, divinitatea (care e de fapt o rasa de extraterestri mai avansati decat noi) ne ia o mostra de ADN si cei buni vor fi clonati pe Planeta Celor Vesnici (Rai), iar cei rai vor fi clonati ca sa sufere (ambele cazuri, pentru eternitate, din nou si din nou: "tinerete fara batranete si viata fara de moarte"). Sufletul este reprezentat de ADN, neexistand nimic "paranormal". Cei neutri nu vor mai exista. Din nou, o viziune foarte interesanta a mortii, dar si a vietii in general.
VIII. Esoterimul: cu asta inchei articolul. Din punctul de vedere al oricarui esoterist, aceasta viata reprezinta o metoda de evolutie spirituala pe Ierarhia Luminii. Raiul si Iadul exista doar ca diferite trepte pe aceasta scara. Vorbele lui Isus despre Infern se refereau la o viata fara Dumnezeu. Sa ramanem la subiectul nostru totusi. Dupa moarte, sufletul este judecat si isi ocupa locul pe acea Ierarhie, alaturi de alte suflete asemeni lui. Daca va dori sa creasca, va trebui sa se reincarneze pe Pamant si sa-si urmeze viata dupa un anumit plan (destinul) pe care si-l stabileste singur. Nu fiecare secunda, doar evenimente mai importante, gen cu cine se va casatori, cine sa ii intre in viata daca are o anumita problema etc. Desigur, e cu 2 taisuri: daca faci lucruri rele (pacate), involuezi.
In cele de mai sus am putut observa ca majoritatea religiilor lumi credeau in reincarnare. Inafara de iudaism si crestinism, aceasta este o teza valabila unanim. Mai e de mentionat ca si pe vremea lui Isus, evrei (Iudaism) se imparteau in 2 tabere: cei ce credeau in reincarnare si cei ce credeau in Iad. Biserica zice clar: reincarnarea e o erezie, pentru ca nu are suport biblic. Totusi, oare asa sa fie? Va enumar niste articole care merita citite pentru a face lumina in acest subiect:
1. http://www.spiritus.ro/RAZVAN/teologia_si_reincarnarea.htm
2. http://www.geocities.com/Athens/Delphi/5647/rel16.htm
3. http://ezoteric.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=197&catid=32&m=16&p=edgar-cayce-explica-pasaje-din-biblie-referitoare-la-reincarnare.html
Bineinteles, totul merge si pe cale inversa, gasind si dovezi ca nu exista. Totusi, acestea sunt in Noul Testament, cea mai viabila fiind in Epistola catre Evrei, a lui Pavel ("Caci o data ii este dat omului sa traiasca, pe urma este judecat"). Exista un curent de gandire, destul de bine verificat de adepti, care sustine ca Pavel incepuse sa predea erezii, motiv pentru care isi pierduse puterea de la Dumnezeu. De aceea ii cere lui Timotei sa bea vin pentru problemele sale de stomac. Totusi, asta e un verset...un verset din care trebuie scos doar un cuvant ca sa nu mai nege reincarnarea...sau adaugat ca sa o nege. Fiecare crede ce vrea!
In final, recomand un articol despre moarte care priveste mai mult termenul in sine, decat ceea ce se intampla pe urma.
Lectura placuta si o zi buna in continuare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)