miercuri, 11 noiembrie 2009

Autotorturare

Pentru a fi in stare sa comentam in mod 100% constient un subiect, trebuie sa intelegem titlul. Toti stim ce inseamna tortura, nu? Cel mai bun exemplu este ce le facea inchizitia ereticilor (la rupea tendoanele, ii baga in ulei incins, le zdrobea-la propriu-tot corpul etc.) sau, mai putin groaznic, vesnicii Sfant Neculai si Calul Balan ale lui Creanga. Termenul de auto, ce valoare gramaticala mai are, inafara de substantiv? Exact: prefix. Sensul nu este tot de vehicul pe patru roti, ci exprima persoana asupra careia se rasfrange actiunea, respectiv tot cel care o savarseste. In traducere libera, "autotorturare" ar inseamna sa te biciuiesti singur, sa-ti rupi mainile ca sa le pedepsesti ca scriu urat etc. Aceste lucruri nu tin de autotorturare, ci de (auto)maltratare sau sadism (ca sa nu mai introduc si alt termen...), depinde de motive. Autotorturarea tine de psihic. Cu alte cuvinte, iti torturezi psihicul prin limitari, probleme de constiinta, complexe de diverse naturi etc.
Spre exemplu:
1.caz minor: Ion sta toata ziua si se gandeste daca Marie inca il mai considera atragator, avand in vedere cat timp a trecut de la nunta (poate vreo 30 de ani). Intrebarea asta il framanta si nu-i da pace, mai ales ca are suspiciuni ca sotia il inseala. Asta e un caz tipic de autotorturare: imparti firul in 4, deoarece nu discuti clar problema cu cineva capabil sa ti-o clarifice.
2.caz mai grav: din cauza unui accident la centrala de chimicale din orasul X, Oana are acum o arsura grava pe fata. Ea a decis sa nu mai iasa niciodata in public si sa sufere in singuratate, din cauza aspectului ei fizic. Caz mai rar, dar tot tipic.
Cred ca pana acuma ne-am format o idee, mai vaga sau nu, despre ceea ce inseamna autotorturare. Nu face deloc bine la psihic. Din cauza acestor chestiuni, atat personalitatea persoanei, cat si sanatatea ei sunt afectate destul de grav. Personalitatea e clar de ce, dar oare intelegem pe deplin de ce si sanatatea? Ca sa ma asigur ca asta a fost un "da" raspicat, o sa explic clar de ce. Un vechi proverb indian zice: "Nu exista boala, doar bolnav". In traducere, ceea ce noi numim gripa/raceala/cancer/sifilis etc. (ca toate bolile intra aici) sunt boli prietene. Nu sunt dusmani, asa cum o sa fie demonstrat intr-un alt articol de azi. Atunci cand tu faci ceva gresit, o boala te bate pe umar si iti zice: "Prietene, stai asa! Nu e bine ce faci!". Pentru a te opri din relele tale obiceiuri, iti creaza anumite simptome, care sunt generalizate de medicina si intra la opera unui anumit virus. Atata tot ca medicina iti zice ca tu nu ai nicio vina, e doar Dumnezeu care a lasat boli pe Pamant, ca tu sa te chinui...ceea ce am demonstrat din nou ca e fals. Ca sa nu o mai lungesc, va zic ca s-a demonstrat stiintific (bineinteles, vor mai trece 50 de ani pana citim in carti) ca majoritatea bolilor isi au originea in corpul spiritual. Degeaba tratam noi simptomele cu medicamente, daca noi nu ne indreptam moral si nu cerem iertare. La fel cum o tortura fizica afecteaza buna functionare a organismului si creaza rani, asa o tortura psihica creaza dezechilibre energetice si afecteaza buna functionare a organismului, prin crearea unor simptome (care sunt catalogate opera unui virus etc.-ca si mai sus). Prin asta eu nu neg existenta virusilor, neg doar faptul ca toate bolile sunt opera lor (cand de fapt, marea majoritate nu sunt). Acum puteti toti sa-mi ziceti clar de ce ne afecteaza aceasta autotorturare? Ma bucur sa aud asta...
Cum putem scapa de aceste probleme/complexe? Singuri nu o sa reusiti, decat daca aveti o forma usoara-nu de alta, dar daca erati initiati in chestiuni din astea inainte de incidentul care va cauzat aceasta stare, nu ati fi ajuns aici. Apelati la unul din urmatoarele metode (nu zic una singura, deoarece niciuna nu va avea efect daca nu esti convins de veridicitatea ei--efectul Placebo merge si invers...):
-rugaciune, dorinta si incercare voita de schimbare
-indrumarile unui bioenergoterapeut (adica unul din ala care isi foloseste bioenergia pentru a vindeca oameni. Exemple celebre: Maria Varlan)
-suportul unor prieteni buni care sa stie ce-i mai bine pentru tine (deoarece in situatia asta, ce crezi tu ca e mai bine petru tine, nu e...)
Daca aveti intrebari, postati un comment!
O zi buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)