miercuri, 4 noiembrie 2009

Daca vrei ceva sa fie facut bine, trebuie sa-l faci singur!

Avand in vedere ca titlul articolului este un citat, multi o sa zica ca sunt un pic de moda veche, de pe vremea cand bunica era fata, iar totul era obtinut prin munca proprie...adica nu mergeai la magazin sa-ti cumperi portocale iarna.
Totusi, imi place sa stiu ca fac ceva singur. Astfel, atunci cand cineva lauda, pot sa culeg laurii (da, suna cam egocentrist) sau nu mai trebuie sa-mi bat capul cu faptul ca nu sunt toti disponibili cand trebuie sa fac ceva in echipa (desi imi place ideea, detest cand nu toti sunt capabili).

In acest articol o sa pun in balanta avantajele si dezavnatajele unui blogging self-managed, adica ca si in vorba lu' bunicu, vs. serviciu specializat (SaaS), gen celui de la Blogway (foto), bazat pe Wordpress.
Nu sunt eu mare informatician si nici vreun critic la adresa serviciilor platite, dar imi place sa fac singur majoritatea lucrurilor care au un viitor sau vreo importanta.
In primul rand o sa analizez partea financiara:
Self-managed e atunci cand imi cumpar un domeniu si un pachet de hosting si Domnul cu mine! SaaS e atunci cand fac ce am zis in cealalta fraza si, pe deasupra, majoritatea problemelor imi sunt rezolvate automat (gen template, asistenta de la specialisti, monetizare-uneori etc.). Cam ca si la wordpress si blogger, atata tot ca aici e gratis :P.
Mai depinde acuma si de aptitudinile personale: eu stiu, dupa umila mea parere, engleza si ma descurc. In schimb, cunosc persoane care ma bat la cap cand vor sa-si faca un blog, ca nu au nici cea mai vaga idee ce scrie pe pagina si-mi cer instructiuni pas cu pas (da, asemenea oameni inca mai exista). Anul trecut eram fixat pe invatarea limbajelor de programare, asa ca desi am uitat cum sa fac singur, pot inca sa mai citesc sintaxa HTML-ului acestui blog si sa vad ce si unde mai bag, scot...Altul, care are niste pretentii mai mari si nu are habar ce inseamna programare web, ar trebui sa aleaga servicii specializate. Daca plateste bine, nu cred ca va avea motive sa se planga.
Un mare dezavantaj aici pe Blogger este numele luuuuung, din cauza faptului ca se adauga  si aia cu blogspot in adresa blog-ului meu, ceea ce e un mic dezavantaj.
O ultima idee ar fi sentimentul ala pe care-l primesti cand faci totul singur: "Apoi, uite ce-am facut eu! Singur, nu am platit pe nimeni sa ma ajute. O sa moara toti de ciuda cand 'or afla, ce s-o mai lungesc atata?" Asa face tot omul, nu? Cum am zis mai sus totusi, depinde si de aptitudinile personale. Un web-designer o sa mearga clar pe self-managed, in timp ce Ion o sa aplice la Blogway ca sa nu piarda prea mult timp cu o pagina goala si un panou de control. Timp in care putea sa ude gradina, sa hraneasca porcii, sa ii faca un cadou frumos lui Maria sau sa inventeze rato-camila...nu?

2 comentarii:

  1. Suntem pe-un gand! Nici eu nu sunt de acord cu echipa, desi americanii ne-ar contesta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate tu poti sa faci totul de unul singur, dar multi prefera totul de-a gata si aici intervine Blogway.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)