duminică, 15 noiembrie 2009

Masivul Bucegi

Masivul Bucegi se află în extremitatea estică a Carpaţilor Meridionali şi se întind de la Valea Prahovei în est până la culoarul Branului şi Valea Ialomiţei la vest.
Aici se află şi Podişul Bucegi, care are altitudini cuprinse între 1600-2400 m şi o înclinare de la nord spre sud. Suprafaţa estimativă este de 3km2. O mulţime de pajisti alpine si jnepenisuri pot fi găsite în această zonă. Cea mai uşoară metodă de a ajunge acolo este cu telecabina, de la poalele muntelui, în staţiunea Buşteni. Preţul dus-întors pentru persoanele sub 12 ani este de 28 de lei, iar pentru cele peste, de 54 de lei. Program de funcţionare: 900-1700.
Înafară de aerul proaspăt şi de ciobanii cu oile lor, alte motive de a vizita acest loc ar fi atracţiile turistice. Printre ele se numără: Babele, Sfinxul şi Crucea Caraiman.Babele sunt martori de eroziune, formate prin erodarea eoliană diferenţiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) şi se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu acelaşi nume şi este situată la o altitudine de 2291 m. Sfinxul este situat la 2.216 m altitudine. Forma sa bizara are mai multe explicatii stiintifice sau mistice. Din punct de vedere geografic, s-a format la fel ca şi Babele. Din punct de vedere istoric şi chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinităţi supreme din timpuri pelasge . Aspectul său omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate şi putere, acest lucru fiind evidenţiat prin faţa proporţionată, buze severe si bărbia voluntară. Nici Babele nu a scăpat de această prezumţie.
Crucea Caraiman sau Crucea de pe Caraiman este denumirea populară a Crucii Eroilor Neamului, aflată la o altitudine de 2291m şi la poalele căreia se află localitatea Buşteni. A fost construită între anii 1926-1928, de către Regina Maria si Regele Ferdinand I al României, în cinstea eroilor ceferişti căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, în lupta împotriva Puterilor Centrale. Scopul a fost să se vadă de cât mai departe şi s-a reuşit, ea având o înălţime de aprox. 20 de metri şi braţe lungi de 7. Unele legende zic că ar fi fost construită în urma unui vis avut de Regina Maria, din cauza faptului că mult sânge s-a vărsat în aceşti munţi. Amplasamentul ei este pe vf. Secundar al Caraimanului şi nu pe cel principal (2325m), deoarece, deşi e mai înalt, monumentul nu ar fi fost vizibil decât din apropiere, de pe platou.
Vârful Omu se află tot în Masivul Bucegi, al unsprezecelea ca mărime din România. Este şi cel mai înalt punct al acestui masiv (2505m sau, după alte măsurători, 2507m la baza bolovanului de pe vârf şi 2514m în vârful acestuia). Este vizibil de pe creasta Pietrei Craiului, precum şi de pe Valea Prahovei.
Pe Vârful Omu se află cabana omonimă, Cabana Omu, precum şi o staţie meteorologică, Statia meteorologica Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent. Există teorii care afirmă că acesta ar fi Muntele Kogainon pe care s-a izolat Mai Marele Zeu al Dacilor, Zamolxe, în meditaţie, timp de trei ani.

2 comentarii:

  1. si vrei sa cred ca tu l-ai scris?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, acest articol este referatul meu la geografie si a fost intocmit de mine. Bineinteles, are la baza o documentatie amanuntita pe internet, dar marea majoritate este exprimarea mea.

    RăspundețiȘtergere

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)