marți, 10 noiembrie 2009

Moartea e ereditara

Am citit intr-o lista cu glume aceasta afirmatie: "Moartea e ereditara". Am stat un moment sa ma gandesc la ea si am gasit un pradox, si anume ca moartea e ereditara, dar nemurirea nu. Asta se intampla deoarece moartea este o un moment firesc al vietii din aceasta dimensiune existentiala, iar pentru a-l combate trebuie sa evoluam pe alte planuri superioare, lucru care se intampla doar prin munca si vointa proprie, nu a parintilor. Binecunoscuta poveste de nemurire este a acelui cavaler medieval binecuvantat de Il Separatio (sper ca am scris bine) sau a stramosilor nostri, dacii. Ca sa extrapolez la tema acestui articol, elementele negative se mostenesc din generatie in generatie, insa cele pozitive se dobandesc prin munca si vointe proprie.
Totusi, oare asa sa fie?
VS
Mentionez de pe acum ca doresc sa vorbesc aici exclusiv despre personalitate, nu si despre talente si altele de gen (care se explica prin genetica si karma).
Putem sa observam in viata de zi cu zi cum se fiul unor oameni de milioane este un mare derbedeu. Totusi, uneori, merge si invers: Multi oameni realizati in viata provin din familii destramate, cu probleme, de alcoolici etc.
O sa incep articolul propriu-zis cu o intrebare: Ce ne diferentiaza pe noi de animale? Raspunsul este liberul arbitru si capacitatea de a gandi. Fara aceste doua calitati, omul ar fi un simplu animal biped, care isi asigura supravietuirea. Putem observa asta in viata de zi cu zi: aceasta interfata fizica a noastra, bazata pe hormoni, nu face altceva decat sa supravietuiasca. Corpul nostru nu este interesat de nimic altceva inafara de supravietuire: nu vrea un pat, vrea un culcus; nu vrea suc, vrea apa etc. Cu totii supravietuim datorita corpului nostru care este programat genetic sa-si asigure nevoile de baza, dar cati stim oare sa traim cu adevarat? Foarte putini, din pacate...
Ca sa revin la tema noastra: acuma stim ca corpul nostru isi asigura toate cele necesare vietii, fara ca noi sa facem ceva anume (ca si la animale. Si Isus a zis ca noi suntem mai pretiosi in ochii lui Dumnezeu decat pasarile cerului, care totusi nu mor niciodata de foame sau de sete...). La fel, corpul nostru simte nevoie de anumite lucruri: placere sexuala (precum delfinii si cimpanzeii, uneori si leii), senzatii tari (eliberarea de adrenalina, intoarcerea la natura periculoasa etc.), socializare etc. Evident, corpul are grija sa le primeasca: intretine relatii intime cu oricine (incest, orgii, relatii de o noapte etc.), doar ca sa o faca, se drogheaza, bea, incalca limita legala de viteza etc. pentru senzatiile tari, isi face prieteni de orice fel, doar ca sa aiba etc. In acest fel, corpul a reusit sa-si asigure tot necesarul pentru a supravietui. Totusi, pana acuma suntem la stadiul de animal, care actioneaza instinctiv, fara alegere libera...sufletul nostru de om (cel care ne diferentiaza de animale) unde ramane? Liberul arbitru si ratiunea (uneltele muncii si vointei, de care am mentionat mai sus) sunt lasate deoparte?
Sa vedem cum isi poate asigura un om, care a decis sa fie mai mult decat un animal, necesitatile de baza: intretine relatii intime doar cu persoane la care tine cu adevarat, stie sa-ti tina in frau nevoia de senzatii tari (ex: nu se imbata, doar bea; nu dubleaza/tripleaza viteza, stie ca trebuie sa fie civilizat la volan; isi alege prietenii cu grija, incercand in acelasi timp sa nu faca discriminari etc.). Altfel suna deja, nu? Spre deosebire de un om care se bazeaza doar pe instincte/tiparul genetic si reuseste doar sa supravietuiasca (care este gradul minim al vietii si totodata cel mai inalt care poate fi obtinut la acest nivel al interesului), unul care isi foloseste si darurile lui Dumnezeu este privit cu totul altfel in societate, datorita faptului ca reuseste sa si traiasca.
Asta reprezinta si pacatul: Actiunea omului de a face ceva instincitv (specific animalelor), mai degraba decat ceva gandit si cu folos (cum face orice om cu bun-simt si maniere). Trebuie sa intelegem ca pacatele nu sunt pacate pentru ca asa vrea Dumnezeu, ci pentru ca nu este normal ca o fiinta cu ratiune sa injure, sa minta, sa faca orgii (de orice tip), sa se sinucida etc., deoarece aceste actiuni au efecte negative asupra celor din jurul nostru, chiar daca au fost implicati direct sau indirect in pacatul nostru. Una e cand zic adevarul si alta cand mint, una e cand rezolv probleme civilizat si alta cand incep sa injur si sa amenint, una e cand il respect pe cel de langa mine si alta e cand il bat sau il jignesc pentru ca "pot". Desigur, exista si exceptii: daca vine sotia vecinului sa la mine sa se ascunda pentru ca sotul a baut si vrea s-o bata, iar eu ii zic sotului ca nu e la mine (desi e), nu cred ca e pacat, ci fapta buna!
In concluzie, am aflat care este motivul pentru care doar trasaturile negative sunt mostenite: deoarece ele reprezinta ceea ce este fiecare om, in contextul in care nu se foloseste de ceea ce bunul Dumnezeu i-a lasat-liberul arbitru (ca sa aleaga ce vrea) si ratiunea (ca sa aleaga bine).
Ca sa inchei, o sa va dau un citat al unui om care a inteles asta inaintea mea:
"Stop existing and start living"-Michael Jackson, Heal the World
"Inceteaza sa mai existi si incepe sa traiesti"-Michael Jackson, Vindeca Lumea
Spunea ceva adevar in cantecele sale regretatul MJ, doar nu degeaba a ajuns membru raelian de onoare in 1992, pentru promovarea pacii mondiale prin intermediul muzicii, nu?

Un comentariu:

  1. Nu putem sa judecam decat fapte concrete,analizate in amanunt,concluzionate.Despre instinct si lucrurile si felul primitiv se pot spune multe insa eu consider ca toti le avem si mai devreme sau mai tarziu vor iesi in evidenta.Pace?!?Nu exista de cand au aparut vietatile pe planeta asta si nu va fi niciodata atat cat vor exista fiinte.Sunt multi oameni ca noi care sa isi exprime sentimentele fata de viata,sa planga atunci cand pe altul il doare sau sa incerce sa il inteleaga.Omul bun prin natura lui isi doreste sa spuna,sa isi doreasca o lume mai buna dar este imposibil.PAMANTUL ESTE UN IAD SI OAMENII SUNT DEMONII DIN EL.

    RăspundețiȘtergere

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)