luni, 2 noiembrie 2009

Raul - prieten sau dusman?

De la o vreme incoace a intrat filozofia in mine...nu pot sa neg faptul ca imi place, dar devine putin sacaitor sa tot vorbesti pe teme fara un deznodamant concret. Oricum, problema acestui articol este urmatoarea: este raul un prieten sau un dusman?
Ca sa incepem, ca si de fiecare data, o sa stabilim clar ce inseamna acesti termeni (partea care ne intereseaza pe noi in dezbaterea acestei probleme).
Conform DEX '98:
RĂU réle n. 1) Calitate care întruchipează tot ce este negativ. ~l aduce daune. (adica atribut negativ)
PRIÉTEN, -Ă, prieteni, -e, s.m. și f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere și stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic. (adica ceva ce ne dorim cu totii in numar cat mai mare)
DUȘMÁN, -Ă, dușmani, -e, s.m. și f., adj. 1. (Persoană) care are o atitudine ostilă, răuvoitoare față de ceva sau de cineva, care urăște ceva sau pe cineva; vrăjmaș. (adica ceva ce nu vrea nimeni, dar cam are...)

Atunci cand ne gandim la ceva negativ, ne gandim automat la religiile tuturor neamurilor care amintesc, majoritar, de un razvratit care a devenit sursa a tuturor relelor. Cel mai vechi fiind Seth, al egiptenilor.
Daca ramanem la traditia iudeo-crestina, il regasim pe Satan. In traducere literara, Satan nu inseamna capra schizofrenica cu cornite nepilite, ci "cel care testeaza credinta". In mitologia greaca, Satan si Lucifer ("ingerul luminii") sunt doua entitati distincte, ambele avand la activ cate o razvratire (sau mai multe, daca ne luam dupa Toth).
Cand auzim Satan, ne gandim imediat la doua postiri biblice celebre: Ispitirea lui Isus in desert si Intamplarea lui Iov. Toti le cunoastem foarte bine, asa ca nu are rost sa le repovestesc. Aceasta ispitire are, conform miscarii raeliene si datari mai recente, dar ramanem la astea pana acum.
Oare in cazurile mai sus amintite, raul adus a fost un prieten sau un dusman pentru cel in cauza? Dar pentru cei din jurul sau? Le luam pe rand, in ordine cronologica:
1. Intamplarea lui Iov. La o "sedinta" in ceruri ia parte si diavolul. Acesta afirma ca Iov este credincios doar de fatada: daca cineva s-ar atinge de averile sale si de familia sa, ar incepe sa-l blesteme pe Dumnezeu. Prin urmare, Domnul i-a ingaduit lui Satan sa se atinga de bunurile pamantesti ale lui Iov. Va rog sa observati ca Belzebut nu a actionat de capul lui, de dragul de a o face, ci a actionat sub comanda Atotputernicului Dumnezeu. Observam din nou calitatea de "tester" a lui Satan. Iov nu isi pierde credinta, asa ca Dumnezeu ii ingaduie sa se atinga si de sanatatea lui, dar sa ii lase viata in pace. Putem vedea clar ca limita incercarii este viata. In concluzie, nu trebuie niciodata sa disperam ca vom muri atunci cand ne aflam intr-o stare jalnica, deoarece daca ne pastram credinta, totul va fi bine. Stim ca in final, pentru ca nu si-a pierdut credinta, a fost rasplatit cu dublul averii si familiei avute inainte si a trait peste 150 de ani. In cazul de fata, aceasta ispitire a fost nefasta pentru cei din jurul sau, dar pozitiva pentru sine (in final).
[deschid o paranteza si mentionez ca asta e motivul pentru care li se intampla oamenilor credinciosi lucruri rele, din cand in cand: in credinta islamica scrie ca razvratirea diavolului consta in faptul ca nu vroia sa slujeasca oamenilor, deoarece ei (respectiv noi) sunt egoisti, mandri si asa mai departe. Astfel, el a fost alungat si incearca de atunci sa-i dovedeasca lui Dumnezeu ca oamenii nu pot evolua/mantui/ilumina. De aceea el ne ispiteste, ca sa dovedeasca ca nu suntem vrednici de ajutorul divin, pentru a deveni una cu Tatal...si, din pacate, cam cadem in ispita destul de des. Astfel, el considera ca o conducere pe baza de teama este mai potrivita...biserica ne zice sa ne fie teama de Dumnezeu ca si de foc, desi El este iubire, iar Apocalipsa incepe cu o critica la cele 7 biserici, care propovaduiesc altceva decat adevarul...te pune putin pe ganduri, nu?]
2. Ispitirea lui Isus in desert. Diavolul a venit si a incercat sa-l ispiteasca pe Isus. Stim ca diavolul este Satana si stim ca Satana inseamna "testator de credinta". Oare daca nu i-ar fi testat credinta lui Isus in Dumnezeu, am mai fi fost noi asa de siguri de calitatile sale divine? Ar fi fost Dumnezeu Tatal sigur ca fiul Sau, Isus, va face treaba buna? In cazul acesta, ispitirea a fost semi-nociva pentru Isus (daca ar fi cazut testul, ar mai fi trecut o perioada de pregatire pana sa primeasca toate puterile divine) si total folositoare pentru restul (ne-am convins ca e apt pentru rolul de Mantuitor).

Iarasi, raul este ceva relativ (tema articolului de acum 2 zile). Raul a fost prieten si dusman simultan, pentru diverse persoane.

Exista oare si momente in care raul nu este relativ (precum era si adevarul)?
Sa analizam unele rele:
O sa dau un singur exemplu: boala. Nimanui nu-i place sa fie bolnav. Este cumplit. Totusi, ce inseamna boala? E atunci cand depasim limita la ceva. Daca stam prea dezbracati afara cand e frig, ne imbolnavim si injuram raceala ca nu mai putem sta afara. Dar oare, daca continuam sa stam asa afara si nu ne imbolnaveam, nu ne faceam rau? Ni se contractau vasele de sange, poate se si distrugeau, la fel si muschii si alte organe. In acest caz, boala a venit ca si un prieten care si-a pus mana pe umarul meu si mi-a zis: "Vezi ca nu faci bine!" si s-a asigurat ca nu o sa-mi mai fac rau singur: "Stai ca iti dau eu niste simptome!". Ne da acele simptome care se trateaza cu inversul a ceea ce noi faceam (stateam la frig, acuma trebuie sa stam la cald etc.).
Cam la fel sta treaba si cu: maladie, afectiune, rautate, cumplitenie, cutremurare, frica, teama, groaza, tulburare, falsitate etc.

Stiti ce e interesant? Toate "relele" care mi-au venit in minte sunt la feminin. Daca stam si ne gandim, nu stiu daca gasim vreuna la masculin sau neutru :|. La inceputul articolului, cred ca toti ati fi zis ca asta e misoginism, dar acum, cand stim ca raul poate fi, pe plan abstract (sentimente, stari etc.), un lucru pozitiv, ganditi altfel, nu?
Putem sa extrapolam asta in viata de zi cu zi si atunci vedem importanta unei femei in viata unui barbat! Nu degeaba se zice: "In spatele fiecarui barbat puternic se ascunde o femeie si mai puternica."

3 comentarii:

 1. raul unora, binele altora :)

  Off topic: mi se tot blocheaza faiărfoxu când intru pe blogul tău... ai adaugat vreun script sau ceva? -nici nu stiu cum de am apucat sa scriu comentariul asta fara sa se blocheze :|

  RăspundețiȘtergere
 2. Ciudat...ti se intampla de mult timp? Ieri aveam ceva, dar l-am sters dis de dimineata. Inca mai persista?

  RăspundețiȘtergere
 3. pare sa fi revenit la normal :)
  cred ca e din cauza traficului :))

  RăspundețiȘtergere

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)