luni, 16 noiembrie 2009

Zamolxe


Dacii, conform lui Felix Colson, erau urmaşii direcţi ai pelasgilor, popor despre care se crede ca se trag direct din atlanţi şi că trăiau în perioada neoliticului. În orice caz, se ştie că dacii erau ramura de nord a tracilor şi, conform lui Herodot, „cei mai nobili dintre ei”.
            Deşi nu există o varietatea prea mare de izvoare istorice aparţinând lor, se ştie că religia lor era politeistă. La început, divinitatea supremă era Gebeleizis, ajungând să fie, cu timpul, Zamolxe—după Herodot, cele două zeităţi sunt una şi aceaşi, dar unii daci zic cumva, alţii altcumva. Amândoi sunt păstrători ai tainelor vieţii şi a morţii, în mitologia lor. Exista istorici care afirmă că, de fapt, dacii au devenit cu timpul monoteişti, înlocuind toate zeităţile lor cu acest unic zeu. Alte voci susţin că era henoteistă, adică venerau o zeitate ca şi cum era monotesită, dar aveau şi alte zeităţi cărora se îndreptau la nevoie. Toate teoriile au propriile argumente si contra argumente, dar nici unul nu e destul de puternic să zdruncine de tot pe cealaltă.


            Despre viaţa lui Zamolxe nu se ştiu prea multe, însă se crede că era un bun astrolog, doctor, psiholog, filozof şi profet. Conform lui Enea din Gaza şi a altor mulţi istorici antici, el ar fi fost sclavul lui Pitagora, care, eliberat de stăpânul său, se întoarce în Dacia şi promovează ideile învăţate de la el. Astfel, îşi câştigă titlul de ajutor al regelui, care era echivalentul unui zeu. Mulţi i-au acordat titlul de şarlatan. Totuşi, mulţi istorici afirmă că, conform calculelor lor, Zamolxe a trăit cândva între secolele X-V a. Ch., în timp ce Pitagora între IV-III.
            Cert este că propovăduia nemurirea sufletului  şi reîncarnarea, foarte la modă în perioada aceea şi încă prezentă în unele religii contemporane, precum buddhismul, hinduismul, taoismul şi raelismul. Zice în acelaşi timp că toţi cei care-l urmează vor trăi o viaţă mai bună, pe lumea cealaltă, după ce mor. Acelaşi lucru propovăduit şi de Isus, Krishna, Zoroastru, Mohammed etc.
            Platon aminteşte în unul dintre dialogurile sale despre cum a învăţat de la un vraci de-al lui Zamolxe (un fel de preot antic) despre cum trupul nu poate fi vindecat dacă nu se vindecă şi spiritul, lucru spus de biserică şi de esoterism din cele mai vechi timpuri.
            Pe parcurusl vieţii sale, a petrecut mai mulţi ani în meditaţie, în Muntele Kogainon. Conform lui Strabon, acesta poartă numele râului care trece pe lângă. Aşadar, se poate concluziona că râul respectiv avea o oarecare importanţă economică, militară etc. Se bănuieşte că ar fi vorba de Vârful Omu, de Ceahlăul, de Munţii Orăştie, peştera Polovragi, Muntele Gugu etc. O paralelă frumoasă se poate face cu zeul Zameluks al Lituaniei, zeu al pământului, precum şi cu Zelmoutas, zeu protoindoeuropean, cel mai probabil de originine pelasgica. 
 Exista si ceva numit "Psalmii lui Zamolxe"
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis cu privire la articol? Nu te abtine, zi!

(accept critici constructive :D)